Az előző bejegyzésemben szereplő csokiból csináltam bon bont amit ezzel a vajkaramellával töltöttem meg. Cukorkának is jó, de sajnos elég gyorsan olvad szobahőmérsékleten.
Egy lábosban összekeverünk 250 ml tejszínt, 25 dkg cukrot, 6 dkg vajat, 1 csomag vaníliás cukrot, 6 dkg mézet és egy nagy csipet sót és forraljuk.
Addig kell forralni folyamatos kevergetés mellett szépen be nem barnul (cukor és tejcukor tartalom karamellizálódik).
Ha öntünk egy pohárba jéghideg vizet és abba csepegtetünk egy kis karamellát és az cseppformájú marad akkor már jó (nekem ez kb 40 perc forralás után következett be), ekkor kiöntjük egy zsírpapírral bélelt kis tepsibe vagy bármilyen formába és miután kihűlt és megdermedt felkockázzuk.
Miután elkészült és kihűlt a vajkaramella, nekiállhatunk a bon bonnak.
A folyékony csokival teleöntjük a bon bon formát és hagyjuk egy kicsit majd leöntjük róla a felesleget (nekem ezt még gyakorolnom kell:) így elvileg az oldalát is befedi a csoki és akár krémet is önthetünk bele (persze hideget ami nem olvasztja fel).
Miután lehűtöttük megtöltjük egy-egy golyó vajkaramellát majd egy újabb adag frissen főzött csokival nyakon öntjük lesimítjuk a tetejét és lehűtjük. Érdemes frissen főzni a csokit és nem a korábbit felolvasztani mert valamiért nem nagyon viseli jól :\
És íme a végeredmény:
A vajkaramella receptje http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/sutes-nelkuli-edessegek/2292-vajkaramella-recept.html oldalról származik. Jó kísérletezést :) D.